Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.


Muğla Hava Durumu
Etkinlik Takvimi
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD  
EURO  
       
Muğla Namaz Vakti
Özlü Sözler
Sponsorlarımız
Anket
Derneğimizin Çalışmalarını Nasıl Buluyorsunuz?
 
Sitemizi Tavsiye Ediniz
Sitemizi arkadaşlarınıza tavsiye ederseniz memnun kalırız.
 
  
TUZLA SULAK ALANI NEFES ALACAK!..
 
 

http://habermilas.com/2015/10/26/tuzla-sulak-alani-nefes-alacak

 

İlçemizde, çeşitli kuş türlerinin göç yolları üzerinde bulunan Tuzla Sulak Alanı’nın kirlilikten kurtarılması için başlatılan çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kepçe vuruldu. Yetkililerin, Sulak alanın yanındaki karayolunda bulunan 5 kanalın genişletilerek, sulak alanın kendi kendini temizlemesinin sağlanacağı çalışmaların yaklaşık bir ay süreceği belirtildi.

Boğaziçi Köyümüzde, flamingo, pelikan ve yerli kuş türlerinin göç yolları üzerindeki Tuzla Sulak Alanı’nda kirlilik sorunu yaşanması, çevreciler, doğaseverler ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Kirliliğe, sulak alanın ortasından geçen Milas-Bodrum karayolunu Boğaziçi Köyü’ne bağlayan yolun altında bulunan kanallarda zamanla meydana gelen çökmelerin neden olduğu ileri sürüldü. Çöken kanalların tıkanıklığa neden olarak sulak alanın kendini temizleyememesine yol açtığı belirtildi. Derelerin getirdiği atıkların da kirliliğe neden olduğu öne sürüldü. Bunun üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, Tuzla Sulak Alanı’nda çalışma başlattı. Sulak alanın eski haline dönmesi için mücadele veren Milas Kent Konseyi, Bodrum Kent Konseyi ve TEMA Bodrum üyeleri Tuzla Sulak Alanı’na gidip çalışmaları izledi.

ÖNEMLİ KUŞ GÖÇ YOLLLARINDAN BİRİ…

Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, yaklaşık 1,5 yıldır sulak alandaki kirlenmeye dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtip, “Tuzla Sulak Alanı, önemli kuş göç yollarından biri. Milas’taki turizm ve ekonomi potansiyeline sahip bu yeri korumak için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor. Bugün bu mücadelemizin ilk meyvesini alıyoruz. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Gürün, konuya hassas yaklaşarak bu feryadımızı duydu ve bu alanın kurtarılması için girişimlere başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin destekleriyle de bu arada bir Çalıştay gerçekleştireceğiz. Bu çalıştayın sonunda bölgenin tamamen kurtarılması için ne yapılması gerekiyorsa bilimsel olarak da ortaya koyacağız. Çevre ilçelerdeki belediye başkanlarının alacağı önemler de önemli. Gelecek nesillere daha güzel ve temiz bir Tuzla Sulak Alanı bırakmak için elimimizden geleni yapacağız” dedi.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELENİN SONUCUDUR…

Boğaziçi Köyü Muhtarı İbrahim Köksal, “Bu çalışmaların başlaması sivil toplum kuruluşlarının örgütlü mücadelesinin bir sonucudur. Sulak alanı ikiye bölen yolun altındaki 5 kanalın temizlenip genişletilmesiyle sulak alan yeniden hayat bulacak. Su sirkülasyonu sağlanmış olacak. Burada kirlilik kuş ölümlerine ve balık ölümlerine neden oluyor, üremeyi engelliyor, doğal hayata zarar veriyor” dedi.

MAZI VE KEMİK ÇAYI DA REHABİLİTE EDİLMELİ…

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, sulak alanın kurtarılması için sadece kanalların temizlenip genişletilmesinin yeterli olamayacağını belirterek, “Tuzla sulak alanına akan Mazı ve Kemik çaylarının da rehabilite edilmesi gerekiyor. Sulak alana akan çaylardan, zehirli atıklar ve alüvyon gelmekte. Alüvyonun gelmesi, buranın dolmasına, küçülmesine neden oluyor. Çevredeki yerleşim yerlerindeki sitelerin de arıtmalarını doğru çalıştırması gerekir. Bu alanda yaşayan herkesin el ele vererek çalışması gerekir, yoksa burayı kaybederiz” dedi.

TÜRKİYE SU FAKİRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR…

TEMA Vakfı Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç ise, yanlış politikalar sonucunda son 40 sene içinde üç Van Gölü büyüklüğünde, yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın kaybedildiğine dikkat çekerek, “Sulak alan kayıpları halen devam ediyor. Bu kafayla gidersek, Türkiye su fakiri olma yolunda çok iddialı şekilde yol almaya devam edecek. Tuzla sulak alanında yapılan çalışmanın, kurtarılmayı bekleyen diğer sulak alanlara da örnek olmasını bekliyorum. Burası önemli bir kuş göç yolu üzerinde. Aktif çeşitliliği ile dönüşümlü olarak 35-40 çeşit türe barınaklık yapıyor. Korumak zorundayız” dedi.

Ortaç, seçim öncesinde de hiçbir siyasi parti temsilcisinin doğadan ve doğal varlıkların korunmasından bahsetmediğine dikkat çekip, siyasilerin de bu konuyu gündeme alarak ‘Su Kanunu’nun çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

SU AKIŞINI RAHATLATACAK…

Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yol Yapım ve Bakım Şube Müdürü Atılım Şener de, “Yolun altında bulunan 5 kanalda genişletme ve temizlik çalışmalarına başlandı. Kanalların mevcut genişliği 1.5 kat arttırılarak, 2.5 metreye çıkarılacak. Çalışmalar yaklaşık 1 ayda tamamlanacak. Sulak alandaki su akışını rahatlatacak bir çalışma olacak” dedi.

 


27-10-2015 Okunma Sayısı: 1504



Yazdır

 

 DİĞER HABERLER





















Üye Giriş Paneli
E-posta:    
Şifre:       
Şifremi unutum
Başkan'ın Mesajı
Aidat Borcu Sorgulama
 
Köşe Yazıları
Son Ziyaretçi Yorumları
Mehmet Yayla
Köyümüzün kıymetli sakinlerinden Salih Tuzla'nın vefatından dolayı çok üzgünüm.Kardesimize Allahtan rahmet,kederli ailesine,yakınlarına ve köyümüze başsağlığı dilerim.Mehmet Yayla.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız